Ummah, Auliya Rahmatul (2018) Karakterisasi sensor Quartz Crystal Microbalance (QCM) dengan pelapisan membran lipid oleyl alkohol terhadap respon HCl dan NaCl. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
![]() |
Text (Fulltext)
14640029.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (4MB) |
Abstract
INDONESIA:
Sensor Quartz Crystal Microbalance (QCM) banyak digunakan untuk berbagai macam penelitian salah satunya untuk sensor rasa. Pengembangan sensor rasa dilakukan untuk dapat mengetahui zat kimia yang tidak dapat dideteksi langsung oleh lidah manusia. Adapun tujuan dari penelitian ini yaitu untuk menentukan karakteristik sensor meliputi response time, deteksi limit dan sensitivitas sensor. Variasi sensor yang digunakan yaitu sensor QCM dengan elektroda perak murni dan sensor QCM dengan lapisan membran lipid. Output sensor yang dianalisis berupa frekuensi osilasi sensor. Metode yang digunakan untuk analisis data yaitu metode analisis regresi linear. Hasil response time sensor QCM dengan membran lebih cepat merespon sensor dengan nilai sebesar 11 s pada HCl dan 10 s pada NaCl. Deteksi limit sensor QCM tanpa membran dapat bekerja pada konsentrasi sampel yang lebih kecil dari pada sensor QCM dengan membran yaitu 200 mM pada HCl dan 800 mM pada NaCl. Sensor QCM dengan membran lebih sensitif terhadap HCl dengan nilai sensitivitas 4929.4 Hz/mM lebih besar dari pada NaCl yang memiliki nilai sensitivitas sebesar 633.4 Hz/mM. Data tersebut menunjukkan bahwa sensor QCM dengan lapisan membran lipid Oleyl Alkohol lebih selektif terhadap rasa asam dari pada rasa asin.
ENGLISH:
Quartz Crystal Microbalance (QCM) sensors are widely used for various kinds of research, one of them is for taste sensor. The taste sensor development is used for finding out chemicals that cannot be detected directly by the human tongue. The purpose of this study is to determine characteristics of sensors including response time, detection limit and sensor sensitivity. The sensor variation that used are QCM sensor with pure silver electrode and QCM sensor with lipid coated membrane. Output of sensor that being analyzed is oscillation frequency sensor. The method that used for data analysis is linear regression analysis method. The result of response time, QCM sensor with membrane responds more quickly with a value of 11 s in HCl and 10 s in NaCl. Detection limit of QCM sensor without membrane can work at a smaller sample concentration than the QCM sensor with a membrane, that is 200 mM on HCl and 800 mM in NaCl. The QCM sensor with membrane is more sensitive to HCl with sensitivity value of 4929.4 Hz/mM bigger than NaCl which has sensitivity value of 633.4 Hz/mM. These data indicate that the QCM sensor with Oleyl alcohol lipid coated membrane is more selective towards sour taste than salty taste.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Tazi, Imam and Abtokhi, Ahmad | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Quartz Crystal Microbalance; Membran Lipid; Response Time; Deteksi Limit; Sensitivitas; Lipid Membranes; Detection Limit; Sensitivity | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Fisika | |||||||||
Depositing User: | Heni Kurnia Ningsih | |||||||||
Date Deposited: | 10 May 2019 15:17 | |||||||||
Last Modified: | 10 May 2019 15:17 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/14220 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
![]() |
View Item |