M. Asadullah, M. Asadullah (2014) Isolasi bakteri Amilolitik dari bekatul dan uji kemampuan untuk produksi enzim amilase kasar pada berbagai jenis media produksi. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
|
Text (Fulltext)
09630049.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (4MB) | Preview |
Abstract
INDONESIA:
Enzim amilase dapat diproduksi oleh berbagai jenis mikroba dan umumnya oleh jenis bakteri dan kapang. Bakteri amilolitik dapat diperoleh dari endogenus bekatul yang memiliki kadar pati tinggi. Tujuan penelitian ini untuk mengisolasi bakteri amilolitik dari bekatul dan uji kemampuannya dalam produksi enzim pada berbagai jenis media.
Penelitian ini terdiri dari dua tahap. Tahap pertama melakukan isolasi dan seleksi bakteri amilolitik dari bekatul dan tahap kedua untuk mengetahui pengaruh jenis media yaitu bekatul onggok dan dedak terhadap produksi enzim amilase oleh bakteri amilolitik terpilih hasil isolasi dari bekatul. Aktivitas enzim amilase didapatkan dari analisa kadar glukosa menggunakan metode 3,5-dinitrosalisilat (DNS).
Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa bakteri amilolitik yang ditemukan sebanyak lima isolat berdasarkan pengamatan makroskopis dan mikroskopis yaitu BK1, BK2, BK3, BK4 dan BK5 dan dari kelima isolat tersebut didapatkan isolat terbaik yaitu BK1 karena memiliki zona bening tertinggi. Produksi enzim amilase pada berbagai jenis media yaitu dedak, bekatul dan onggok menggunakan isolat BK1 dan didapatkan aktivitas enzim menggunakan media bekatul lebih besar daripada dedak yaitu sebesar 6.6264 x 10-3 dan 6.2950 x 10-3 dan onggok sebesar 4.1136 x 10-3. Aktivitas enzim amilase tertinggi dihasilkan pada substrat bekatul.
ENGLISH:
Amylase enzyme can be produced by different types of microbes and generally by the type of bacteria and fungi. Amylolytic bacteria can be obtained from endogenous rice bran which has a high starch content. The purpose of this research was to isolate amylolytic bacteria from rice bran and test capabilities in the production of enzymes in various types of media.
The research consist of two phases. The first phase is isolating and selecting of amylolytic bacteria from rice bran and the second phase is determining the influence of medias (cassava, rice bran and bran) toword amylase enzyme production by amylolytic bacteria isolated from rice bran selected. Amylase enzyme activity obtained from the analysis of glucose levels using the 3.5-dinitrosalisilat (DNS).
The results of this research showed that is a five isolates which are based on macroscopic and microscopic observations, that RB1, RB2, RB3, RB4 and RB5. From the five isolates, it is obtained the best isolates that RB1 because it has the highest clear zone. Production of amylase enzyme on various types of media, those are rice bran, bran and cassava use isolates RB1 can be obtained that using media rice bran and bran larger than the amount of 6.6264 x 10-3 and 6.2950 x 10-3 and and cassava 4.1136 x 10-3. The highest activity of the enzyme amylase is produced on a substrate of rice bran.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Jannah, Akyunul and Adi, Tri Kustono | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Bekatul; Amilase; Isolasi Bakteri; Aktivitas Enzim; Rice Bran; Amylase; Isolation of Bacteria; Enzyme Activity | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Kimia | |||||||||
Depositing User: | Imam Rohmanu | |||||||||
Date Deposited: | 13 Oct 2017 14:33 | |||||||||
Last Modified: | 13 Oct 2017 14:33 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/8263 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |