Anggraeni, Elisa (2015) Perancangan pusat pengkajian produk Halal (Halal Center) di Malang: Tema Islamic Architecture. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
Text (Fulltext)
09660033.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (10MB) | Request a copy |
Abstract
ABSTRAK
Upaya untuk memperoleh produk halal dalam pemenuhan kebutuhan sehari-hari yaitu dengan cara menyeleksi sendiri apa yang akan dipakai atau dikonsumsi. Selain itu, juga diperlukan adanya tempat yang menjadi pusat pengkajian produk halal sebagai kontrol kita mendapatkan produk halal. Pusat pengkajian produk halal ini difungsikan sebagai tempat untuk menguji kehalalan suatu produk dari segi materi sampai ke proses pembuatan dan sumber bahan yang akan diproduksi. Dari segi materi menggunakan uji data dan uji laboratorium, sedangkan dari segi proses menggunakan metode auditing (datang secara langsung ke tempat produksi). Alasan lain yang mendasari Perancangan Pusat Pengkajian Produk Halal (Halal Center) di Malang adalah minimnya lembaga pengkajian produk halal sedangkan teknologi semakin berkembang dan kebutuhan masyarakat (khususnya muslim) akan produk halal tidak bisa ditunda- tunda lagi.
Dengan adanya Pusat Pengkajian Produk Halal (Halal Center) di Malang, diharapkan agar pemenuhan kebutuhan akan produk halal dan thayyib segera terpenuhi, selain itu nantinya diharapkan dengan adanya pusat pengkajian produk halal (halal center) dapat menjadi tempat acuan dalam pelaksanaan lembaga yang sesuai dengan syari’at islam.
Dalam Perancangan Pusat Pengkajian Produk Halal (Halal Center) di Malang ini menggunakan tema Islamic Architecture karena dengan tema ini dapat mengeksplorasi lebih banyak dengan prinsip halal.
ABSTRACT
An effort to obtain halal products in fulfilling their daily needs is by selecting their own choice of what to wear or eat. In addition, it is also necessary to place the assessment center for halal products as we gain control of halal products. This halal product assessment center functioned as a place to test a product halal in terms of material to the manufacturing process and the source material to be produced. In terms of material, using test data and laboratory test, while in terms of the process using auditing methods (come directly to the place of production). Another reason underlying the Design Assessment Center Place for Halal Products (Halal Center) in Malang is the lack of the assessment place of halal products while the development of technology is more and more rising and the needs of the community (especially Muslim) of halal products can not be delayed any longer.
With the Assessment Center for Halal Products ( Halal Center ) in Malang , it is expected that the fulfillment of halal products and thayyib soon be fulfilled , but it is also expected by the building of assessment center for halal products ( halal center) can become a reference in the implementation of the institution in accordance with the shari'ah at Islam.
The theme that is used for Design Assessment Center for Halal Products (Halal Center) in Malang is Islamic Architecture because this theme can explore more with the halal principles.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Supervisor: | Mutiara, Elok and Rahmah, Sukmayati |
Keywords: | Pengkajian; Produk Halal; Islamic Architecture; Assessment; Halal Products; Islamic Architecture |
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Teknik Arsitektur |
Depositing User: | Koko Prasetyo |
Date Deposited: | 29 May 2024 09:34 |
Last Modified: | 29 May 2024 09:34 |
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/63547 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |