Rohmah, Ni’matur (2018) Penentuan performansi analitik sensor stik pendeteksi sianida dengan pereaksi ninhidrin dan aplikasinya pada umbi gadung. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
|
Text (Fulltext)
13630079.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) | Preview |
Abstract
ABSTRAK
Sianida merupakan salah satu zat berbahaya dan beracun yang terdapat dalam umbi gadung. Ketersediaan tes kit yang mudah dan cepat untuk menganalisis sianida sangat diperlukan. Penelitian ini terdiri dari dua tahap yaitu penentuan performansi analitik dan pengujian umbi gadung pada sensor. Sensor dibuat dengan metode adsorbsi menggunakan plat silika. Pada penelitian ini performansi analitik yang diuji meliputi waktu kestabilan hidrindantin yang diukur pada menit ke 0-60, reagen ninhidrin yang diukur pada konsentrasi 100, 300, 500, 1000, 1500 dan 2000 ppm untuk sensor biru dan 100, 200, 300, 400, 500 ppm untuk sensor merah. Kurva standar sianida dibuat pada konsentrasi 0,5; 0,7; 0,9; 1,1; 1,3; 1,5 ppm untuk sensor biru dan 0,3; 0,4; 0,5; 0,6; 0,7 ppm untuk sensor merah. Deret intensitas warna dibuat pada range 0,1; 0,4; 0,7; 1,0 dan 1,5 ppm. Hasil penelitian menunjukkan bahwa panjang gelombang maksimum hidrindantin biru dan merah berturut-turut adalah 588 dan 490 nm. Waktu kestabilan hidrindantin biru dan merah diperoleh dari menit ke 0-10. Konsentrasi optimum reagen ninhidrin pada hidrindantin biru dan merah berturut-turut yaitu 1500 dan 400 ppm. Analisa umbi gadung menggunakan sensor menghasilkan warna biru pada range 0,4-0,7 ppm dan warna merah pada range 0,4 ppm. Berdasarkan konfirmasi menggunakan UV-Vis, sianida yang terkandung dalam ekstrak umbi gadung adalah sebesar 0,509 ppm yang setara dengan 50,9 mg/Kg umbi gadung.
ABSTRACT
Cyanide is one of the harmful and toxic substances contained in yam tubers. The availability of an easy and quick test kit to analyze cyanide be necessary. This research consists of two stages that were determination of analytical performance and test of yam tuber on the sensor. Sensors was made by adsorption method using silica plate. In this study the analytical performance that analyzed included stability time of hydrindantin measured at minutes 0-60, ninhydrin reagents measured at concentrations of 100, 300, 500, 1000, 1500 and 2000 ppm for blue sensor and 100, 200, 300, 400, 500 ppm for red sensor. Standard cyanide curve was made at a concentration of 0.5; 0.7; 0.9; 1,1; 1.3; 1.5 ppm for blue sensor and 0,3; 0.4; 0.5; 0.6; 0.7 ppm for red sensor. The color intensity series was made in the range of 0.1; 0.4; 0.7; 1.0 and 1.5 ppm. The results showed that the maximum wavelength of blue and red hydrindantin were 588 and 490 nm, respectively. The stability time of blue and red hydrindantin were obtained from 0-10 minutes. The optimum concentration of ninhydrin reagents in blue and red hydrindantin were 1500 and 400 ppm, respectively. The analysis of yam tubers using the sensor produces blue color in the range of 0.4-0.7 ppm and the red color in the range of 0.4 ppm. Based on the confirmation using UV-Vis, the cyanide contained in the yam tuber extract was 0.509 ppm which equivalent to 50.9 mg/Kg of yam tuber.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Maunatin, Anik and Nashichuddin, Achmad | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Adsorbsi; Ninhidrin; Plat Silika; Sensor kimia; Sianida; Adsorbtion; Ninhydrin; Silica Plate; Chemical Sensor; Cyanide | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Kimia | |||||||||
Depositing User: | Arsyadillah Arsyadillah | |||||||||
Date Deposited: | 19 Apr 2018 10:27 | |||||||||
Last Modified: | 05 Jul 2023 09:55 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/10799 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |