Zuhroh, Binti (2016) Pusat pengolahan dan pengembangan pisang sebagai pusat oleh-oleh Kota Lumajang: Tema analogy. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
|
Text (Fulltext)
11660046.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (6MB) | Preview |
|
Other (Appendices)
11660046.rar - Accepted Version Restricted to Repository staff only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (54MB) | Request a copy |
Abstract
INDONESIA:
Salah satu potensi Kabupaten Lumajang yang sudah terkenal adalah buah pisang khas Lumajang yaitu buah pisang mas kirana dan pisang agung Lumajang. Buah yang tumbuh subur di sejumlah kecamatan di kabupaten Lumajang seperti Senduro, Pasrujambe, Gucialit, Klakah, Randuagung, Padang, Pasirian, Candipuro, Pronojiwo, dan Tempursari ini merupakan salah satu ciri khas yang menjadi andalan daerah ini. Jika di Senduro saja mampu menghasilkan pisang agung sebanyak 16.000 tandan per bulan, maka bisa dihitung secara kasar berapa ratus tandan yang dapat diperoleh dari 8 kecamatan lainnya. Perlu diketahui bahwa Kecamatan Pasru Jambe misalnya, sekitar 90,8 persen dari 1.225 keluarga atau sekitar 3.050 jiwa warganya adalah petani pisang agung. Populasi tanaman pisang agung di desa itu mencapai 612,5 hektar atau sekitar 1,53 juta pohon pisang, dengan asumsi rata-rata 2.500 pohon pisang per hektar. Adanya potensi tersebut dapat dijadikan potensi yang dapat mendorong perkembangan perekonomian di Kabupaten Lumajang. Pemerintahpun telah mengembangkan sektor pertanian dengan tidak menjual hasil pertanian secara mentah, tetapi akan diolah terlebih dahulu untuk meningkatkan perekonomian. Pemerintah mulai mengembangkan fabrikasi produk olahan pangan berbahan baku hasil pertanian yang dinilai dapat meningkatkan investasi di Lumajang. Selain itu,hal ini juga bertujuan untuk menekan angka kemiskinan yang pada tahun 2013 kemarin masih mencapai 13%. Hal tersebut mendorong adanya perancangan Pusat Pengembangan dan Pengolahan Pisang sebagai Pusat Oleh-oleh Kota Lumajang sebagai tempat untuk mewadahi pengembangan potensi yang telah ada.
Metode yang digunakan pada objek rancangan adalah metode kualitatif-deskriptif yang ditujukan untuk mengungkapkan fakta, keadaan, fenomena, variable dan keadaan yang terjadi. Dalam perancangan ini, metode yang diambil berupa adanya suatu keadaan dimana terdapat potensi yang besar di Kabupaten Lumajang berupa pisang yang pengolahannya kurang dikembangkan khususnya di Kota Lumajang.
Dari metode yang telah dilakukan menghasilkan sebuah konsep yang berusaha mewadahi potensi yang telah ada dan dikembangkan melalui wadah perancangan. Konsep dasar yang digunakan adalah ”Sistem Penyerapan dan Penyebaran Air”, dimana konsep ini diambil dari system yang ada pada pohon pisang yang merupakan salah satu bagian yang ada dalam sistem pohon pisang.
Hasil dari perancangan Pusat Pengembangan dan Pengolahan Pisang Sebagai Pusat Oleh-oleh Kota Lumajang ini diharapkan dapat menjadi wadah untuk mengembangkan potensi yang ada sehingga dapat lebih memajukan perekonomian Kota Lumajang.
ENGLISH:
Some of Lumajang’s famous potentials are two banana variants namely Pisang Mas Kirana and Pisang Agung Lumajang. Growing massively along the areas of Senduro, Pasru Jambe, Guci Alit, Klakah, Randu Agung, Padang, Pasirian, Candipuro, Pronojiwo, and Tempusari, these variants have become the main profit-gaining local resources of Lumajang. If Senduro alone can produce roughly up to 16.000 bunches of banana per month, it can be estimated how massive the amount of the overall product contributed by the other eight regions. It is important to note that in Pasru Jambe, for example, around 90.8 percent of 1225 family or 3050 of its people make their living as Pisang Agung farmers. The population of Pisang Agung in that region alone reaches 612.5 hectares or 1.53 millions of banana plants with the assumption that each hectare produces 2500 banana plants. This potential becomes the main resource of Lumajang’s economy development. The government has tried to improve the agriculture sector by processing the product first instead of selling it as a raw material. The government starts to develop the fabrication of banana-based food products to improve the rate of the investment in Lumajang. This potential is also used to reduce the rate of poverty in Lumajang that reached 13 percent in year 2015. The previous conditions motivate the establishment of banana processing and developing center to market the food products of Lumajang specialties. This is a place which is specially used to cater the need to improve the potential that Lumajang has.
The method applied on the design of the object is descriptive-qualitative to reveal the facts, phenomenon, variables and the related on-going situation. In this proposed design, the method is motivated by the gap which occurs between the abundant resource of banana that Lumajang has and the low quality of the processing and development to support the potential.
This method has led to a concept that accomodates the potential that Lumajang has and is developed through design planning. The concept being used is ‘the water absorption and distribution system’ which is taken from the existing system of a banana tree.
The concept of making banana processing and developing center as the center of Lumajang’s food product marketing is hoped to accomodate the development of Lumajang’s potential, and thus is able to improve the overall economy of Lumajang.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Muchlis, Aulia Fikriarini and Gautama, Achmad Gat | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Pusat Pengembangan dan Pengolahan Pisang; Analogy; Sistem Penyerapan dan Penyebaran Pisang; Making Banana Processing and Developing Center; Analogy; Banana Distribution and Absorption Systems | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Teknik Arsitektur | |||||||||
Depositing User: | Ratih Novitasari | |||||||||
Date Deposited: | 25 Jul 2016 16:19 | |||||||||
Last Modified: | 25 Jul 2016 16:19 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/3768 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |