M.Ichya’uddin, M.Ichya’uddin (2014) Analisis kadar formalin dan uji organoleptik ikan asin dibeberapa pasar tradisional di Kabupaten Tuban. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
|
Text (Fulltext)
09630034.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (5MB) | Preview |
Abstract
INDONESIA:
Formalin merupakan larutan formaldehid 35 40% yang diklasifikasikan sebagai disinfektan kuat dan sering disalahgunakan sebagai pengawet makanan. Hal ini bertentangan dengan perintah Allah SWT dalam surat al Baqarah ayat 168. Diantara makanan yang sering ditambahkan formalin adalah ikan asin. Penelitian ini bertujuan untuk mendeteksi formalin pada ikan asin dan uji organoleptik pada ikan asin dibeberapa pasar tradisional di Kabupaten Tuban.
Metode yang digunakan dalam analisis formalin ini adalah metode asam kromatofat. Sampel ikan asin dilarutkan dalam aquades dan asam fosfat, yang kemudian didestilasi sampai tidak ada destilat yang menetes. Destilat yang diperoleh ditambahkan asam kromatofat dan asam sulfat yang kemudian dipanaskan dan diukur absorbansinya dengan spektrofotometer UV-Vis pada panjang gelombang maksimumnya 569 nm. Untuk uji organoleptik, sampel hasil sampling diklasifikasikan berdasarkan jenis ikan asin, pedagang dan nama pasar. Uji organoleptik dilakukan dengan 10 orang panelis untuk memberikan penilaian mutu ikan asin berdasarkan bau, tekstur dan kenampakan dari ikan asin.
Hasil penelitian menunjukan, dari 40 total sampel hasil sampling yang ada dibeberapa pasar tradisional, 28 sampel atau 70 % sampel diantaranya positif mengandung formalin yang terdiri dari 18 sampel ikan asin teri dan 10 sampel ikan asin layang. Konsentrasi formalin tertinggi yang diperoleh pada sampel yang dianalisis sebesar 1162,5 ppm sedangkan konsentrasi terendah yang diperoleh sebesar 3,55 ppm. Hasil uji organoleptik dari 10 orang panelis menunjukan bahwa tidak ada perbedaan yang signifikan dari ikan asin yang tercemar formalin dengan ikan asin yang tidak tercemar formalin baik dari segi bau, tekstur dan kenampakan ikan asin.
ENGLISH:
Formalin is an solution of formaldehyde 35 40% which is classified as a powerful disinfectant and it is often misused as a food preservative. This is contrary to the commandments of God in al-Baqarah 168. Salted fish is one of the foods that are often added formalin. This research aims to detect formalin in salted fish and organoleptic test on salted fish in several traditional markets in Tuban.
The method used in the analysis of formalin is chromotropic acid method. salted fish is dissolved in aquades and added with phosphoric acid. Then The sample distilled till there is no destilat drips. Destilat obtained is added the chromotropic acid and sulfuric acid then they are heated so that the purple color is formed, then it is measured the absorbance with UV-Vis spectrophotometer at a wavelength of 569,0 nm is the maximum. For organoleptic, samples from the sampling results are classified based on the type of salted fish, traders and market name. Organoleptic test is done by 10 panelists to give quality assessment based on the smell, texture and appearance of the salted fish.
Results of the research showed, amount of 40 samples from the existing sampling results in some traditional markets, 28 samples or the samples which were positively 70% contain formalin which consists of 18 sample anchovies and 10 samples of other salted fish. The highest concentration of formaldehyde obtained on samples analyzed by 1.162,5 ppm while the lowest concentrations were acquired for 3,55 ppm. Organoleptic results from those 10 panelists showed that there is no significant difference from the salted fish contaminated with the salted fish uncontaminated either from the smell, texture or appearance of the salted fish.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Jannah, Akyunul and Fasya, A. Ghanaim | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Ikan Asin; Formalin; Asam Kromatofat; Kabupaten Tuban; Salted Fish; Formalin; Chromotropic acid; Tuban | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Kimia | |||||||||
Depositing User: | Imam Rohmanu | |||||||||
Date Deposited: | 13 Oct 2017 14:34 | |||||||||
Last Modified: | 13 Oct 2017 14:34 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/8252 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |