Badriyah, Miftahul (2023) #NOPUBLISH 30/4/2024# Edible coating pada buah alpukat dengan penambahan ekstrak daun kelor (moringa oleifera) dari hasil ekstraksi kombinasi mikrowave-ultrasonik. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
Text (Fulltext)
17630081.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only until 5 January 2026. Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) | Request a copy |
Abstract
ABSTRAK:
Edible coating merupakan produk pengemas yang ramah lingkungan. Dandengan menggunakan ekstrak daun kelor sebagai zat aktif diharapkan dapat jugamemperpanjang proses penyimpanan buah. Tujuan penelitian ini adalah untukmeningkatkan daya simpan buah. Daun kelor diekstraksi dengan metodekombinasi microwave-ultrasonik menggunakan pelarut air dan larutan garam. Danhasil masing-masing ekstrak kemudian diuji fitokimia untuk mengetahuikandungan senyawa metabolit sekunder pada daun kelor dan diuji aktivitasantioksidan daun kelor menggunakan metode DPPH dan dilakukan karakterisasidengan menggunakan FTIR untuk mengetahui gugus fungsi yang terdapatdidalamnya.Hasil dari penelitian ini ekstrak daun kelor mengandung senyawaflavonoid, saponin, tanin, alkaloid, fenol, steroid dan triterpenoid. Kadarantioksidan ekstrak daun kelor terbaik yaitu pada pelarut air dengan IC50 sebesar67.1 ppm sedangkan pada garam sebesar 166 ppm.Aplikasi edible coating daunkelor pada buah alpukat memberikan pengaruh signifikan terhadap susut bobotbuah alpukat selama masa penyimpanan dan hasil susut bobot buah alpukat yangdiolesi Edible coating lebih kecil dibandingkan susut bobot buah tanpa diolesiEdible coating dengan perhitungan susut bobot yang dihasilkan sebesar 0.023%dan 0,019% untuk Edible coating dengan ekstrak.Karakterisasi ekstrak dan gel dengan menggunakan FTIR menunjukkanadanya senyawa-senyawa fenol yang ditunjukkan dengan muncul peak pada3436cm-1 yang menandakan adanya vibrasi O-H dan 2643, 1621, 1403, 1085 dan668cm-1 yang menunjukkan adanya senyawa hidrokardon pada ekstraksi denganpelarut air dan 3450cm-1 yang menunjukkan adanya jenis vibrasi O-H Strechingdan 2357, 1631, 1373, 1065 dan 658cm-1 yang menandakan adanyahidrokarbon.Sedangkan pada gel dengan pelarut air dan pelarut larutan garamselain muncul peak yang menandakan adanya kandungan senyawa-senyawa fenoldidalamnya juga muncul peak baru pada 2066 dan 2116cm-1 yang menunjukkanadanya vibrasi C=O Carbonyl Streching.
ABSTRACT:
The edible coating is an environmentally friendly packaging product. By using moringa leaf extract as an active substance, it is expected to extend the fruit preservation process. The aim of this research is to enhance the shelf life of fruits. Moringa leaves were extracted using a combination of microwave-ultrasonic methods employing water solvent and salt solution. Each extract was then phytochemically tested to determine the secondary metabolite compounds in moringa leaves. The antioxidant activity of moringa leaf extract was assessed using the DPPH method, and characterization was conducted using FTIR to identify the functional groups present.
The results of this study show that the moringa leaf extract contains compounds such as flavonoids, saponins, tannins, alkaloids, phenols, steroids, and triterpenoids. The best antioxidant content of the moringa leaf extract was observed in the water solvent with an IC50 of 67.1 ppm, while in the salt solution, it was 166 ppm. Applying moringa leaf edible coating to avocado significantly affected the weight loss of the avocado during storage. The weight loss of avocado coated with the edible coating was lower compared to uncoated avocado, with weight loss percentages of 0.023% and 0.019% for the extract-coated edible coating.
Characterization of the extract and gel using FTIR indicated the presence of phenolic compounds, shown by peaks at 3436 cm-1 indicating O-H vibration and 2643, 1621, 1403, 1085, and 668 cm-1 indicating hydrocarbon compounds in extraction with water solvent. Additionally, peaks at 3450 cm-1 representing O-H stretching vibration and 2357, 1631, 1373, 1065, and 658 cm-1 indicating hydrocarbons were observed. In gel with water solvent and salt solution, besides peaks indicating phenolic compound content, new peaks at 2066 and 2116 cm-1 representing C=O Carbonyl Streching vibration were observed.
مستخلص البحث:
ﺍﻟﻄﻼء ﺍﻟﺼﺎلح ﻟﻸﻛﻞ ﻫﻮ ﻣﻨﺘﺞ ﺗﻌﺒﺌﺔ ﻭﺗﻐﻠﻴﻒ ﺻﺪﻳﻖ ﻟﻠﺒﻴﺌﺔ. ﻳﺘﻢ ﺍﺳﺘﺨﺪﺍﻡ ﻣﺴﺘﺨﻠﺺ ﺃﻭﺭﺍﻕ ﺍلمﻮﺭﻳﻨﺠﺎﻛﻤﺎﺩﺓ ﻓﻌﺎﻟﺔ، ﻭﻣﻦ ﺍلمﺘﻮﻗﻊ ﺃﻥ ﻳﺴﺎﻋﺪ ﺫﻟﻚ في ﺇﻃﺎﻟﺔ ﻣﺪﺓ تخﺰﻳﻦ ﺍﻟﻔﺎﻛﻬﺔ. ﻳﺘﻢ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺃﻭﺭﺍﻕ ﺍلمﻮﺭﻳﻨﺠﺎﺑﺎﺳﺘﺨﺪﺍﻡ ﻃﺮﻳﻘﺔ ﻣﻴﻜﺮﻭﻭﻳﻒ-ﺍلمﻮﺟﺎﺕ ﻓﻮﻕ ﺍﻟﺼﻮﺗﻴﺔ ﺍلمﺮﻛﺒﺔ ﺑﺎﺳﺘﺨﺪﺍﻡ ﺍلمﺎء ﻭمحﻠﻮﻝ ﺍلمﻠﺢ ﻛﻤﺬﻳﺒﺎﺕ. ثم ﻳﺘﻢﺍﺧﺘﺒﺎﺭ ﻛﻞ ﻣﺴﺘﺨﻠﺺ ﻓﺘﻮﻛﻴﻤﻴﺎﺋﻴﺎ لمﻌﺮﻓﺔ محﺘﻮﻯ ﺍلمﺮﻛﺒﺎﺕ ﺍﻷﻳﻀﻴﺔ ﺍﻟﺜﺎﻧﻮﻳﺔ في ﺃﻭﺭﺍﻕ ﺍلمﻮﺭﻳﻨﺠﺎ ﻭﺍﺧﺘﺒﺎﺭ ﻧﺸﺎﻃﻬﺎﺍلمﻀﺎﺩ ﻟﻸﻛﺴﺪﺓ ﺑﺎﺳﺘﺨﺪﺍﻡ ﻃﺮﻳﻘﺔDPPH، ﻭﻳﺘﻢ ﺇﺟﺮﺍء ﺍﻟﺘﻮﺻﻴﻒ ﺑﺎﺳﺘﺨﺪﺍﻡFTIRلمﻌﺮﻓﺔ ﺍلجﻤﺎﻋﺎﺕﺍﻟﻮﻇﻴﻔﻴﺔ ﺍلمﻮﺟﻮﺩﺓ ﻓﻴﻪ. ﺃﻇﻬﺮﺕ ﻧﺘﺎﺋﺞ ﺍﻟﺒﺤﺚ ﺃﻥ ﻣﺴﺘﺨﻠﺺ ﺃﻭﺭﺍﻕ ﺍلمﻮﺭﻳﻨﺠﺎ يحﺘﻮﻱ ﻋﻠﻰ ﻣﺮﻛﺒﺎﺕ ﺍﻟﻔﻼﻓﻮﻧﻮﻳﺪ،ﻭﺍﻟﺼﺎﺑﻮﻧين، ﻭﺍﻟﺘﺎﻧين، ﻭﺍﻟﻘﻠﻮﻳﺪﺍﺕ، ﻭﺍﻟﻔﻴﻨﻮﻝ، ﻭﺍﻟﺴﺘيرﻭﻳﺪﺍﺕ، ﻭﺍﻟﺘﺮﻳﺘﺮﺑﻴﻨﻮﻳﺪ. ﻛﺎﻧﺖ ﻧﺴﺒﺔ ﻣﻀﺎﺩﺍﺕ ﺍﻷﻛﺴﺪﺓفي ﻣﺴﺘﺨﻠﺺ ﺃﻭﺭﺍﻕ ﺍلمﻮﺭﻳﻨﺠﺎ ﺍﻷﻓﻀﻞ ﺑﺎﺳﺘﺨﺪﺍﻡ ﺍلمﺎء ﻛﻤﺬﻳﺐ ﺑﺘﺮﻛﻴﺰ50ICﻗﺪﺭﻩ67.1ﺟﺰء في ﺍلمﻠﻴﻮﻥ،ﺑﻴﻨﻤﺎ ﻛﺎﻥ في محﻠﻮﻝ ﺍلمﻠﺢ166ﺟﺰء في ﺍلمﻠﻴﻮﻥ. ﻭﻗﺪ ﺃﻇﻬﺮﺕ ﺗﻄﺒﻴﻘﺎﺕ ﺍﻟﻄﻼء ﺍﻟﺼﺎلح ﻟﻸﻛﻞ ﻣﻦ ﺃﻭﺭﺍﻕﺍلمﻮﺍ ﻣﻠﺤﻮﻇﹰﺎ في ﺗﻘﻠﻴﻞ ﻓﻘﺪﺍﻥ ﻭﺯﻥ ﺍﻟﻔﺎﻛﻬﺔ ﺧﻼﻝ ﻓﺘﺮﺓ ﺍﻟﺘﺨﺰﻳﻦ، ﻭﻛﺎﻥ ﻓﻘﺪﺍﻥﺭﻳﻨﺠﺎ ﻋﻠﻰ ﻓﺎﻛﻬﺔ ﺍﻷﻓﻮﻛﺎﺩﻭ ﺗﺄﺛيرﺍﻟﻮﺯﻥ في ﺍﻟﻔﺎﻛﻬﺔ ﺍلمﻐﻠﻔﺔ ﺑﺎﻟﻄﻼء ﺍﻟﺼﺎلح ﻟﻸﻛﻞ ﺃﻗﻞ ﻣﻘﺎﺭﻧﺔﹰ ﺑﻔﻘﺪﺍﻥ ﻭﺯﻥ ﺍﻟﻔﺎﻛﻬﺔ ﺩﻭﻥ ﻃﻼء، ﺣﻴﺚ ﻛﺎﻧﺖ ﻧﺴﺒﺔﻓﻘﺪﺍﻥ ﺍﻟﻮﺯﻥ ﺍﻟتي تم تحﻘﻴﻘﻬﺎ0.023٪ ﻭ0.019٪ ﻟﻠﻄﻼء ﺍﻟﺼﺎلحﻟﻸﻛﻞ ﻣﻊ ﺍلمﺴﺘﺨﻠﺺ. ﺃﻇﻬﺮﺕ ﺗﻮﺻﻴﻒﺍلمﺴﺘﺨﻠﺼﺎﺕ ﻭﺍلجﻞ ﺑﺎﺳﺘﺨﺪﺍﻡFTIRﻭﺟﻮﺩ ﻣﺮﻛﺒﺎﺕ ﺍﻟﻔﻴﻨﻮﻝ. في ﺍلمﺴﺘﺨﻠﺺ ﺑﺎﺳﺘﺨﺪﺍﻡ ﺍلمﺎء ﻭمحﻠﻮﻝ ﺍلمﻠﺢﺍلمﺎﺋﻲ، ﻇﻬﺮ ﺫﺭﻭﺓ ﻋﻨﺪ3436ﻭ3450ﺳﻢ-1ﺗﺸير ﺇلى ﻭﺟﻮﺩ ﺍﻫﺘﺰﺍﺯOH Streching.ﺑﻴﻨﻤﺎ في ﺍلجﻞﺑﺎﺳﺘﺨﺪﺍﻡ ﺍلمﺎء ﻭمحﻠﻮﻝ ﺍلمﻠﺢ، ﻇﻬﺮﺕ ﺫﺭﻭﺓ ﺟﺪﻳﺪﺓ ﻋﻨﺪ2066ﻭ2116ﺳﻢ-1ﺗﺸير ﺇلى ﻭﺟﻮﺩ ﺍﻫﺘﺰﺍﺯC=O Carbonyl Streching
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Supervisor: | Yulianti, Eny and Khalifah, Susi Nurul |
Keywords: | Moringa; Microwave-Ultrasonic Assist Extraction; Water Solvent; Salt Solution Solvent; Edible coating Moringa; Microwave-Ultrasonic Assist Extraction; Water Solvent; Salt Solution Solvent; Edible coating ﺇﻳني ﻳﻮﻟﻴﺎﻧتي; ؛ ﻣﺸﺮﻓﺔ ﺍﻟﺜﺎني; ﺳﻮﺳﻲ ﻧﻮﺭﻭﻝ ﺧﺎﺋﻔﺔ |
Subjects: | 03 CHEMICAL SCIENCES > 0305 Organic Chemistry > 030504 Organic Green Chemistry 03 CHEMICAL SCIENCES > 0399 Other Chemical Sciences > 039901 Environmental Chemistry (incl. Atmospheric Chemistry) 03 CHEMICAL SCIENCES > 0399 Other Chemical Sciences > 039999 Chemical Sciences not elsewhere classified |
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Kimia |
Depositing User: | Miftahul Badriyah |
Date Deposited: | 24 Sep 2024 12:57 |
Last Modified: | 24 Sep 2024 12:57 |
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/60424 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |