Wahyudi, Agus (2016) Sistem pendeteksi boraks (Na2B4O7 10 H2O) pada bakso daging sapi berdasarkan image dengan menggunkan metode jaringan saraf tiruan LVQ (Learning Vector Quantization). Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
Text (Fulltext)
12650114.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (6MB) |
Abstract
INDONESIA:
Makanan merupakan komponen penting yang sangat berperan dalam kehidupan manusia. Penggunaannya harus memenuhi konsep gizi seimbang yang mengacu pada Pedoman Umum Gizi Seimbang. Bakso merupakan makanan favorit di masyarakat, namun pembuatannya ada yang menggunakan bahan tambahan makanan yang dilarang salah satunya boraks. Penelitian ini akan mengimplementasikan metode LVQ (Learning Vector Quantization) untuk mendeteksi boraks pada bakso dengan pengambilan data menggunakan alat khusus yang dibuat peneliti. Jumlah total data yang akan digunakan dalam penelitian ini adalah 840 bersumber dari riset bersama laboratorium artificial intelligence dan computer vision Universitas Islam Negeri (UIN) Maulana Malik Ibrahim Malang dengan rincian data adalah 240 data training menggunakan alat dengan 30 data dari hasil survey, 270 data training tanpa menggunakan alat dengan 30 data dari hasil survey, dan 300 data testing. Data survey dilapangan didapatkan dari bakso daging sapi yang ada di 3 Kecamatan Kota Malang secara acak. Berdasarkan hasil uji coba dengan menggunakan alat diperoleh akurasi sebesar 93,33% untuk bakso yang tidak mengandung borak, 90,83% untuk bakso yang mengandung boraks, dan 60% untuk bakso dari hasil survey. Sedangkan hasil uji coba tanpa menggunakan alat diperoleh akurasi sebesar 26,67% untuk bakso yang tidak mengandung borak, 90,83% untuk bakso yang mengandung boraks, dan 13,33% untuk bakso dari hasil survey.
ENGLISH:
Food is an important component of which has an important role in human life. Its use must have the nutritional balanced concept that refers to the General Guidelines for Balanced Nutrition. Meatballs are a favorite food in society, but there are meatballs that use food additives that are prohibited, for example borax. This research will implement LVQ (Learning Vector Quantization) to detect of borax in meatballs. Data collection in this study using a special tool made by researchers. The total amount of data that will be used in this study was 840 sourced from the joint research laboratory of artificial intelligence and computer vision State Islamic University (UIN) Maulana Malik Ibrahim Malang with details of the data is 240 training data using a tool with 30 data from the survey, 270 training data without using tools with 30 data from the survey results, and 300 testing data. Data obtained randomly from the survey in 3 Malang's sub district. Based on trial results obtained by using the tool accuracy of 93.33% for the meatballs that do not contain borax, 90,83% for the meatballs containing borax, and 60% for the meatballs from survey. While the test results without using tools obtained an accuracy of 26.67% for the meatballs that do not contain borax, 90,83% for the meatballs containing borax, and 13.33% for the meatballs from the survey results.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Santoso, Irwan Budi and Abidin, Zainal | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Bakso; Boraks; Meatballs; Borax; LVQ (Learning Vector Quantization) | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Teknik Informatika | |||||||||
Depositing User: | Dian Anesti | |||||||||
Date Deposited: | 27 Jul 2016 11:11 | |||||||||
Last Modified: | 27 Jul 2016 11:11 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/3820 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |