Ekasari, Puspita Dewi (2014) Sistem identifikasi kebutuhan kalori tubuh manusia menggunakan metode Fuzzy Sugeno untuk penanganan pasien di rumah sakit. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
|
Text (Fulltext)
10650103 LAMPIRAN.pdf Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (312kB) | Preview |
|
Text (Appendices)
10650103.pdf Restricted to Repository staff only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (14MB) | Request a copy |
Abstract
INDONESIA :
Salah satu hal yang penting dalam proses penyembuhan pasien di rumah sakit adalah pentingnya menentukan asupan makanan yang harus dikonsumsi oleh pasien tersebut. Oleh sebab itu, dibangun sebuah sistem dimana sistem ini dapat dimanfaatkan oleh ahli gizi dalam menentukan menu makanan yang sebaiknya dikonsumsi oleh seorang pasien, tentunya dengan memperhatikan kandungan kalori pada setiap makanan yang direncanakan. Sistem ini dibangun berbasis mobile agar dapat mempermudah pekerjaan ahli gizi dalam menentukan kebutuhan kalori pasien dimanapun ia berada.
Dalam penelitian ini, dibahas mengenai analisa penentuan rencana asupan makanan yang akan dikonsumsi oleh pasien di suatu rumah sakit menggunakan metode fuzzy sugeno. Dalam metode fuzzy sugeno ini menggunakan 6 variabel input, yaitu : umur, berat badan, tinggi badan, jenis kelamin,faktor aktifitas, dan faktor stress. Pada sistem ini, aturan fuzzy yang digunakan berbentuk IF anteseden THEN konsekuen dengan menggunakan 3 fungsi keanggotaan, yaitu fungsi keanggotaan linier turun, linier segitiga, dan linier naik. Hasil analisa pada sistem ini didapatkan dari rumus Harris-Benedict dan rumus Total Kebutuhan Energi (TEE).
Berdasarkan hasil uji coba yang telah dilakukan, metode fuzzy sugeno dapat mendapatkan perolehan perhitungan yang sesuai berdasarkan aturan-aturan yang telah ditentukan. Proses uji coba aplikasi perhitungan kalori ini menggunakan media mobile, dan dapat berjalan dengan lancar.
ENGLISH :
One thing that is important in the healing process of patients in the hospital is the importance of determining the intake of food should be consumed by the patient. Therefore, built a system in which the system can be used by nutritionists to determine the diet that should be consumed by a patient, of course, with attention to the calorie content of each food are planned. The system is built based mobile in order to facilitate the work of dietitians in determining the patient's caloric needs wherever she is.
In this study, discussed the analytical determination of food intake plan that will be consumed by the patient in a hospital using Sugeno fuzzy method. In this Sugeno fuzzy method using 6 input variables, namely: age, weight, height, gender, activity factor, and stress factors. In this system, which is used in the form of fuzzy rules IF antecedent THEN consequent with 3 functions for membership, the membership function of a linear down, linear triangular and linear rise. An analysis of the system is derived from the Harris-Benedict formula and the formula Total Energy Requirement (TEE).
Based on the results of trials that have been conducted, Sugeno fuzzy method can obtain the appropriate acquisition calculations based on the rules that have been determined. The process of testing this application calorie calculations using mobile media, and can run smoothly.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Syauqi, A’la and Kusumawati, Ririen | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Energy; Fuzzy Logic; Fuzzy Sugeno; Mobile Applications; Energi; Logika Fuzzy | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Teknik Informatika | |||||||||
Depositing User: | Alexander Malik | |||||||||
Date Deposited: | 27 Jun 2016 12:22 | |||||||||
Last Modified: | 27 Jun 2016 12:22 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/3180 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |