Syahbanah, Nishfu (2016) Efektivitas ekstrak NaCl biji kelor (Moringa Oleifera) sebagai koagulan sampel fosfat. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
|
Text (Fulltext)
10630058.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (3MB) | Preview |
Abstract
INDONESIA:
Biji kelor (Moringa oleifera) telah lama diketahui memiliki banyak kandungan protein. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kandungan senyawa dalam koagulan ekstrak NaCl biji kelor serta mengetahui efektivitas koagulan dari biji kelor. Proses koagulasi menggunakan metode Jar Test pada sampel buatan fosfat. Penelitian ini menggunakan beberapa variasi yaitu variasi dosis koagulan (0, 20, 40, 80, dan 160 mL/L), variasi waktu pengendapan (15, 30, 60, 90, dan 120 menit), dan variasi pH sampel (pH 4, 5, 6, 7, 8, 9 dan 10) untuk mengetahui penurunan kadar fosfat. Karakterisasi larutan ekstrak NaCl biji kelor menggunakan spektrofotometer FTIR. Hasil koagulasi sampel fosfat dengan koagulan ekstrak NaCl biji kelor memiliki dosis optimum koagulan 80 mL/L dengan konsentrasi fosfat awal 17 ppm menjadi 13,58 ppm. Waktu pengendapan optimum adalah 30 menit dengan penurunan fosfat menjadi 11,697 ppm. Perlakuan variasi pH menunjukkan bahwa perubahan pH dari masing-masing variasi menuju ke pH netral. Hasil spektra ekstrak NaCl biji kelor yang sudah diinteraksikan dengan fosfat menunjukkan adanya gugus dari protein yang diduga berperan sebagai koagulan.
ENGLISH:
Moringa seed (Moringa oleifera) has long been known to contain protein. This study aimed to determine the content of moringa seed's compound. The coagulation process used jar test on artificial phosphate sample. This study used several parameter variations, which are the coagulant doses (0, 10, 20, 40, 80, and 160 mL/L), the period of precipitation (5, 15, 30, 60, 90, and 120 minutes), and the pH samples (3, 4, 5, 6, 7, and 8), in order to determine the reduction in phosphate levels. Characterization of moringa seed's NaCl extract solution used FTIR spectrophotometer. Coagulation results of the phosphate samples using moringa seed's NaCl extract coagulant had optimum dosage of coagulant was 80 mL/L with the initial phosphate concentration of 17 ppm which then decreased to 13.58 ppm. The optimum settling period was 30 minutes with reduction of phosphate to 11.697 ppm. The pH variation treatment showed that the changes in the pH of each variation led to a neutral pH. The spectra results of moringa seed's NaCl that had interacted with phosphate showed the existence of protein clusters which is suspected as coagulant.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Yulianti, Eny and Jannah, Akyunul | ||||||||||||
Contributors: |
|
||||||||||||
Keywords: | Dosis; Fosfat; Kelor (Moringa oleifera); Koagulan; pH; Coagulant; Doses; Moringa; pH; Phosphate | ||||||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Kimia | ||||||||||||
Depositing User: | Dian Anesti | ||||||||||||
Date Deposited: | 25 Jun 2016 12:45 | ||||||||||||
Last Modified: | 20 Jun 2023 10:35 | ||||||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/2863 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |