Sari, Mega Puspita (2014) Isolasi bakteri amilolitik termofilik dari sumber air panas pacet Mojokerto dan pengujian aktivitas enzim amilase. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
|
Text (Introduction)
10620056_Pendahuluan.pdf Download (8MB) | Preview |
|
|
Text (Abstract: Indonesia)
10620056_Indonesia.pdf Download (8kB) | Preview |
|
|
Text (Abstract: English)
10620056_Inggris.pdf Download (78kB) | Preview |
|
|
Text (Abstract: Arabic)
10620056_Arab.pdf Download (2MB) | Preview |
|
|
Text (Chapter 1)
10620056_Bab_1.pdf Download (2MB) | Preview |
|
|
Text (Chapter 2)
10620056_Bab_2.pdf Download (3MB) | Preview |
|
|
Text (Chapter 3)
10620056_Bab_3.pdf Download (3MB) | Preview |
|
|
Text (Chapter 4)
10620056_Bab_4.pdf Download (4MB) | Preview |
|
|
Text (Chapter 5)
10620056_Bab_5.pdf Download (2MB) | Preview |
|
|
Text (References)
10620056_Daftar_Pustaka.pdf Download (18MB) | Preview |
|
|
Text (Appendices)
10620056_Lampiran.pdf Download (15MB) | Preview |
|
|
Text (Summary)
10620056_Ringkasan.pdf Download (4MB) | Preview |
Abstract
ABSTRAK
Bakteri termofilik merupakan jenis bakteri yang mampu hidup pada suhu yang tinggi karena memiliki membran sel yang stabil, dan protein yang tahan terhadap denaturasi. Bakteri termofilik dapat menghasilkan enzim dengan sifat tahan terhadap suhu tinggi yang disebut enzim termostabil. Salah satu jenis enzim ini yaitu enzim amilase yang banyak dimanfaatkan oleh manusia dalam bidang industri. Enzim ini memiliki waktu simpan yang lebih lama dan aktivitas yang lebih tinggi pada suhu tinggi. Enzim amilase dapat diperoleh dari beberapa organism, salah satunya dari bakteri. Tujuan penelitian ini untuk mengisolasi dan mengidentifikasi bakteri amilolitik termofilik serta mengetahui aktivitas enzim amilasenya dari sumber air Panas Pacet Mojokerto.
Penelitian ini terdiri dari tiga tahap, tahap pertama uji kualitatif dengan mengisolasi bakteri amilolitik dan menetesi dengan iodine pada isolat yang ditumbuhkan pada media yang mengandung pati, tahap kedua mengidentifikasi isolat terpilih dengan uji mikrobact 12 A/E, dan tahap terakhir uji kuantitatif dengan mengukur aktivitas enzim yang didapatkan dari analisa kadar glukosa menggunakan metode 3,5-dinitrosalisilat (DNS) Kemampuan isolat bakteri dalam menghidrolisis pati ditunjukkkan dengan adanya zona bening disekitar koloni setelah ditetesi dengan iodin. Tiga isolat terpilih dengan hasil zona bening terbesar yaitu isolat A5 dengan diameter zona bening 15 mm, isolat A1 sebesar 13 mm dan isolat A3 sebesar 10 mm. Hasil identifikasi dengan mikrobact 12A/E menunjukkan bahwa isolat A1 dan A5 merupakan jenis spesies Enterobacter agglomerans dan isolat A3 merupakan jenis spesies Escherichia coli. Hasil uji aktivitas enzim amilase pada isolat yang memiliki nilai tertinggi aktivitasnya pada isolat A5 sebesar 1,664 U/mL, kemudian isolat A3 sebesar 0,855 U/mL dan paling kecil isolat A1 sebesar 0,419 U/mL.
ABSTRACT
Thermophilic bacterium is a type of bacteria that are able to live at high temperatures because it has a stable cell membranes, and proteins that are resistant to denaturation. Thermophilic bacteria can produce enzymes by nature resistant to high temperature called thermostable enzyme. One type of this enzyme, the enzyme amylase is widely used by humans in the industrial field. This enzyme has a longer shelf life and higher activity at high temperatures. Amylase enzyme can be obtained from several organisms, one of that is bacterium. The purpose of this study to isolate and identify thermophilic amylolytic bacteria and to know amylase enzyme activity of the water source heat Pacet Mojokerto.
This study consisted of three phases, the first phase is a qualitative test isolate amylolytic bacteria by dripping the isolates were grown in a medium containing starch with iodine, the second phase is selected isolates identified by test mikrobact 12 A / E, and the last stage is a quantitative test by measuring the activity enzyme obtained from the analysis of glucose using the 3.5-dinitrosalisilat (DNS) The ability of bacterial isolates in hydrolyze starch, it is shown by the presence of a clear zone around the colony after drip with iodine. Three isolates were selected by the results of the largest clear zone that is isolates A5 clear zone diameter 15 mm, isolates A1 by 13 mm and isolates A3 by 10 mm. Results of identification with mikrobact 12A / E indicates that isolates A1 and A5 is the type species of Enterobacter agglomerans and isolates A3 is a species of Escherichia coli. Test results amylase enzyme activity in isolates that have the highest value activities on isolates A5 by 1,664 U / mL, then isolates A3 by 0.855 U / mL and the smallest A1 isolates by 0.419 U / mL.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Maunatin, Anik and Ahmad, Mujahidin | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | bakteri termofilik; enzim amilase; zona bening; aktivitas enzim; thermophilic bacteria; the enzyme amylase; clear zone; the activity of the enzyme | |||||||||
Subjects: | 06 BIOLOGICAL SCIENCES > 0605 Microbiology > 060501 Bacteriology | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Biologi | |||||||||
Location: | 060501 | |||||||||
Depositing User: | Imam Rohmanu | |||||||||
Date Deposited: | 07 Jun 2016 20:12 | |||||||||
Last Modified: | 05 Jul 2023 11:16 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/2525 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |