Wulandari, Nanda (2020) Karakterisasi sifat fisik dan kimia lemak babi dan lemak sapi hasil ekstraksi dengan menggunakan variasi pelarut. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang.
|
Text (Fulltext)
16630011.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (3MB) | Preview |
Abstract
ABSTRACT
Cows are a staple ingredient that is usually consumed by Indonesians. However, due to therelatively high price of cow, coware usually replaced with pigs. One of the fast and practical methods to distinguish cows and pigs is by looking at the physical and chemical characteristics of lard and tallow. To obtain lard and beef fat, this study used maceration extraction using n-hexane, petroleum ether and chloroform as solvent. This study aims to determine which solvent is good for producing differences in lard and beef fat in physical and chemical properties.
The stage of this research is to extract lard by maceration method. Then the physical and chemical properties test were carried outwhich included densityand refractive index tests. The chemical properties test was also carried out including the iodine number, saponification number and free fatty acids. Then to determine the differences in the types of fatty acids contained in fat, characterization was carried out using GC-MS.
The Specific gravity and refractive index of lard and beef fat extracted with chloroform, n-hexane and petroleum ether solvents did not differ in terms of numbers. The iodine number of lard lard is greater than beef fat around 28.67-28.86 (mg Na2S2O3/ g), the number of lard lard is greater around 26.98-24.57 (mg KOH / g) than beef fat, while the free fatty acids of lard have a smaller value than beef fat, which is around 0.0580-0.1663 (mg KOH / g). The GC-MS test results showed that the area (%) of unsaturated fatty acids such as C16: 1; C18: 2; and C18: 1 from lard more than beef fat while the area (%) of saturated fatty acids such as C14: 0; C16: 0 and C18: 0 from beef fat more than lard
ABSTRAK
Sapi merupakan bahan pokok yang biasanya dikonsumsi oleh masyarakat Indonesia. Namun karena harga sapi yang relatif mahal biasanya sapi digantikan dengan babi. Salah satu metode yang cepat dan praktis dalam membedakan sapi dan babi yaitu dengan melihat karakterisasi sifat fisik dan kimia lemak babi dan sapi. Untuk mendapatkan lemak babi dan lemak sapi, penelitian ini menggunakan ekstraksi maserasi dengan menggunakan pelarut n-heksan, petroleum eter dan kloroform. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pelarut mana yang baik dalam menghasilkan perbedaan lemak babi dan lemak sapi secara sifat fisik dan kimia.
Tahapan dari penelitian ini adalah dengan mengekstraksi lemak babi dengan metode maserasi. Kemudian dilakukan uji sifat fisik dan kimia yang meliputi uji berat jenis dan indeks bias. Serta dilakukan uji sifat kimia yang meliputi bilangan iodin, bilangan penyabunan dan asam lemak bebas. Lalu untuk mengetahui perbedaan jenis asam lemak yang terdapat dalam lemak, dilakukan karakterisasi dengan GC-MS.
Berat jenis dan indeks bias lemak babi maupu lemak sapi yang diekstrak dengan pelarut kloroform, n-heksana dan petroleum eter tidak memiliki perbedaan dalam sisi angka. Bilangan iodin lemak babi lemak babi lebih besar daripada lemak sapi sekitar 28,67-28,86 (mg Na2S2O3/g), bilangan penyabunan lemak babi lebih besar sekitar 26,98-24,57 (mg KOH/g) daripada lemak sapi, sedangkan asam lemak bebas lemak babi memiliki nilai yang lebih kecil daripada lemak sapi yaitu sekitar 0,0580-0,1663 (mg KOH/g). Hasil uji GC-MS menunjukkan bahwa luas area (%) golongan asam lemak tak jenuh seperti C16:1; C18:2; dan C18:1 dari lemak babi lebih banyak daripada lemak sapi sedangkan luas area (%) dari asam lemak jenuh seperti C14:0; C16:0 dan C18:0 dari lemak sapi lebih banyak daripada lemak babi.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Dewi, Diana Candra and Mubasyiroh, Mubasyiroh | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | lard; tallow; physical and chemical characterization; maseration; GC-MS; babi; sapi; sifat fisik lemak; sifat kimia lemak; ekstraksi maserasi; GC-MS | |||||||||
Subjects: | 03 CHEMICAL SCIENCES > 0301 Analytical Chemistry > 030104 Immunological and Bioassay Methods 03 CHEMICAL SCIENCES > 0304 Medicinal and Biomolecular Chemistry > 030403 Characterisation of Biological Macromolecules |
|||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Kimia | |||||||||
Depositing User: | Nanda Wulandari | |||||||||
Date Deposited: | 16 Feb 2021 09:33 | |||||||||
Last Modified: | 16 Feb 2021 09:33 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/25200 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |