Dhafin, Anis Akhwan (2017) Analisis cemaran bakteri Coliform Escherichia Coli COLI pada bubur bayi home industry di Kota Malang dengan metode TPC dan MPN. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
|
Text (Fulltext)
13670017.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (3MB) | Preview |
Abstract
INDONESIA :
Masa balita merupakan masa yang penting dalam perkembangan manusia, pertumbuhan bayi berlangsung dengan cepat dan dipengaruhi oleh berbagai faktor salah satunya makanan. Makanan memegang peranan penting dalam kaitannya pemenuhan kebutuhan gizi untuk pertumbuhan. Selain ASI bayi memerlukan makanan tambahan yaitu MP-ASI. MP-ASI dapat terkontaminasi oleh kontaminan kimia dan kontaminan biologi. Salah satu kontaminan biologi pada makanan adalah bakteri Coliform. Escherichia Coli merupakan bagian dari bakteri Coliform. Escherichia Coli adalah bakteri Gram negatif berbentuk batang yang tidak membentuk spora yang merupakan flora normal di usus tetapi bersifat oportunistik menyebabkan penyakit.
Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui ada atau tidaknya bakteri Coliform Escherichia Coli dan jumlah bakteri pada sampel Bubur Bayi Home Industry yang dijual di kota Malang menggunakan metode TPC dan MPN. Sampel yang diteliti sebanyak 8 sampel dari 2 kelompok yaitu 4 dari kelompok kaki lima (KL) dan 4 dari delivery (D).
Berdasarkan penelitian yang telah dilakukan dapat disimpulkan bahwa dengan metode TPC 6 dari 8 sampel terkontaminasi bakteri, sedangkan pada metode MPN 6 sampel terkontaminasi bakteri Escherichia Coli dan 2 sampel negatif.
ENGLISH :
Toddlers are an important time in human development, infant growth quickly and infected by various factors are wrong. Food plays an important role in the performance of the nutritional needs for growth. In addition to breast milk, babies need MP-ASI. MP-ASI can be contaminated by chemical contaminants and biological contaminants. One of the biological contaminants in food is the Coliform bacteria. Escherichia Coli is part of the Coliform bacterium. Escherichia Coli is a rod-shaped Gram-negative bacterium that does not form spores that are normal flora in the opportunistic back of the intestine.
This research aims to find out the presence of Coliform Escherichia Coli bacteria and the number of bacteria on Home Industry baby porridge sample sold in Malang. This research uses TPC and MPN methods. There are 8 samples from 2 groups, which are 4 groups from street vendors (KL) and 4 from delivery (D).
The result of TPC method shows that 6 from 8 samples are contaminated with bacteria. While for MPN method, there are 6 samples contaminated with Escherichia Coli bacteria and 2 samples are negative.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Ma'arif, Burhan and Sugihantoro, Hajar | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Cemaran Bakteri; Bubur Bayi Home Industry; Bakteri Coliform; Escherichia Coli; Bacterial Contamination; Home Industry Baby Porridge; Coliform bacteria; Escherichia Coli | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Farmasi | |||||||||
Depositing User: | Sayyidah Awwaliyah | |||||||||
Date Deposited: | 08 Aug 2018 10:10 | |||||||||
Last Modified: | 08 Aug 2018 10:10 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/11560 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |