Vadliyanto, Muhammad Zulkhaq (2017) Skrining aktivitas anti bakteri berbagai ekstrak buah jambu wer (Prunus persica Zieb&Zucc.) terhadap bakteri Escherichia coli. Undergraduate thesis, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
Text (Fulltext)
13670004.pdf - Accepted Version Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) |
Abstract
INDONESIA :
Studi etnofarmasi pada Suku Tengger merekomendasikan buah Jambu Wer (Prunus persica Zieb&Zucc.) untuk diteliti khasiatnya secara ilmiah sebagai antidiare dan kandungan senyawa metabolit sekunder yang ada didalamnya. Tujuan dari penelitian ini untuk mengetahui aktivitas ekstrak etanol, ekstrak etil asetat, ekstrak klorofom, dan ekstrak n-heksan buah Jambu Wer terhadap bakteri penyebab diare Escherichia coli. Pengujian anti bakteri menggunakan media Mueller-Hinton Agar (MHA) dengan metode difusi sumuran. Hasil yang diperoleh dari berbagai ekstrak menunjukkan adanya zona hambat terhadap bakteri Escherichia coli. Masing-masing zona hambat untuk E. coli adalah ekstrak etanol: 4,4 mm, ekstrak kloroform: 3,78 mm, ekstrak etil asetat: 4,63 mm, dan ekstrak n-Heksan: 5, 15 mm. Ektrak n-Heksan memiliki daya hambat terbesar terhadap bakteri Escherichia coli.
ENGLISH :
Ethnopharmaceutical studies on the Tengger Tribe recommends Jambu Wer (Prunus persica Zieb&Zucc.) fruit for scientifically researched benefits as antidiarrhoeal and secondary metabolite compounds contained in it. The pupose of this research is to know the activity of etanol extract, ethyl acetate extract, chlorofom extract, and n-hexan of jambu Wer fruit against bacteria that cause diarrhea Escherichia coli. For antibacterial testing used Mueller-Hinton Agar (MHA) medium with diffusions method of wells. Results obtained from various extracts showed inhibitory zones against bacteria Escherichia coli. Each inhibit zone for E. coli is an ethanol extract: 4,4 mm, chloroform extract: 3,78 mm, ethyl acetate extract: 4,63 mm, and n-hexane extract: 5,15 mm. N-hexane extract has te gratest inhibitory effect on bacteria Escherichia coli.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Supervisor: | Bhagawan, Weka Sidha and Sugihantoro, Hajar | |||||||||
Contributors: |
|
|||||||||
Keywords: | Etnofarmasi; Buah Jambu Wer (Prunus persica Zieb&Zucc.); Diare; Antibakteri; Escherichia coli; Ethnopharmaceutical; Jambu Wer (Prunus persica Zieb&Zucc.) Fruit; Diarrhea; Antibacterial; Escherichia coli | |||||||||
Departement: | Fakultas Sains dan Teknologi > Jurusan Farmasi | |||||||||
Depositing User: | Sayyidah Awwaliyah | |||||||||
Date Deposited: | 08 Aug 2018 09:47 | |||||||||
Last Modified: | 08 Aug 2018 09:47 | |||||||||
URI: | http://etheses.uin-malang.ac.id/id/eprint/11488 |
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |